PURJEHDUSKURSSIT

Haluatko harjoitella turvallista veneilyä, hyviä merimiestapoja tai kouluttautua itsenäiseksi kippariksi? Purjehduskoulu Nemon purjehduskoulutus rakentuu nousujohteisesti ja purjehduksen alkeet harjoitellaan Purjehtijakurssilla. Kurssille voi osallistua ilman aiempaa kokemusta purjehtimisesta tai veneilystä ja kurssilla opit hyvät miehistötaidot sekä pääset harjoittelemaan käytännössä turvallista veneilyä. Purjehtijakurssin jälkeen voi jatkaa päällikkökursseille, joissa harjoitellaan purjeveneen kipparointia. Päällikkökursseja ovat Saaristopäällikkökurssi ja Rannikkopäällikkökurssi. Kaikki kurssit noudattavat Purjehduksenopettajat ry:n (PORY) opetussisältöjä ja ovat PORY:n auktorisoimia kursseja. Kotisatamamme on HSK Helsinki.

Johdatus purjehdukseen

 • Kesto: 16 h, josta 8 h veneessä.
 • Hinta: 292 €
 • Ennakkovaatimus: 15 v ja uimataito 

Kurssin aikana tutustut purjeveneeseen ja purjehduksen perusasioihin. Kurssi alkaa purjehduksen teoriaopinnoilla. Käytännön harjoittelussa käydään läpi purjehduksen perustaidot. Kurssin jälkeen osaat jo osallistua moniin purjehduksen aktiviteetteihin.

Kurssi sisältää mm. lähtövalmisteluja, lähdön, moottorilla ajoa, purjeiden noston, purjehtimista eri tuulensuuntiin, vendoja, jiippejä (mitä ne ovat…), purjeiden reivausta, purjeiden laskun, rantautumisen, solmuja, väistämissäännöt ja merimerkit.

Jos suoritat vielä kahden päivän Johdatus Purjehdukseen Jatkokurssin, niin nämä yhdessä vastaavat Purjehtijakurssia.

Purjehtijakurssi

 • Kesto: 32 h, josta 24 h veneessä.
 • Hinta: 548 €
 • Ennakkovaatimus: 15 v ja uimataito 

Kurssin aikana tutustut purjeveneeseen ja purjehduksen perusasioihin. Kurssi alkaa purjehduksen teoriaopinnoilla. Käytännön harjoittelussa käydään läpi ja harjoitellaan paljon purjehduksen perustaitoja. Kurssin jälkeen osaat omatoimisesti osallistua purjehduksen aktiviteetteihin.

Kurssin aikana tutustut purjeveneeseen ja purjehduksen perusasioihin. Tällä kurssilla harjoitellaan miehistötaitoja. Kurssin jälkeen osaat osallistua aktiivisesti kaikkiin purjehdusreissujen askareisiin.

Purjehtijakurssin aikana harjoitellaan lähtövalmisteluja, lähdön, moottorilla ajoa, purjeiden noston, purjehtimista eri tuulensuuntiin, vendoja, jiippejä (mitä ne ovat…), purjeiden reivausta, purjeiden laskun, rantautumisen, solmuja, väistämissäännöt, merimerkit, MOB, navigointia, purjeiden trimmausta, ankkurointia ja yhteistyötä koko miehistön kesken.

Ennen kaikkea purjehditaan mukavasti ja turvallisesti, nautitaan luonnosta, toimitaan merta ja säitä kunnioittaen.

Saaristopäällikkökurssi

 • Kesto: 32 h, josta 24 h veneessä.
 • Hinta: 612 €
 • Ennakkovaatimus: 100 Nm purjehdukset 

Saaristopäällikkökurssilla harjoitellaan purjeveneen kipparina toimimista suotuisissa saaristo-olosuhteissa päiväsaikaan.

Kurssilla harjoitellaan mm. valmistautumista merelle lähtöön, kansityöskentelyä, purjeiden käsittelyä, navigointia, meriteiden sääntöjä, sääoppia, muonittamista, hätätilanteita, huolto- ja korjaustoimenpiteitä.

Ennen kaikkea purjehditaan mukavasti ja turvallisesti, nautitaan luonnosta, toimitaan merta ja säitä kunnioittaen.

Purjehduskoulutuksen seuraava kurssi on rannikkopäällikkökurssi. Tällä kurssilla harjoitellaan purjehtimista rannikon läheisyydessä ja käydään kokeilemassa purjehtimista myös avomerellä. Tavoitteena on myös hallita purjehtiminen näkyvyyden heikentyessä ja yöaikaan pimeässä sekä haastavimmissa tuuliolosuhteissa. Ota yhteyttä, mikäli olet kiinnostunut  rannikkopäällikkökurssista.

Jos sinulla on jo kokemusta purjehduksesta, ota yhteyttä, niin tutkitaan, mikä olisi sinulle sopiva seuraava purjehduskurssi tai retkipurjehdus. Alempia kursseja ei ole pakko suorittaa, jos taitosi jo riittävät ylemmille tasoille. 

Miten saan kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan?

Haluatko vuokrata ja kipparoida purjevenettä esimerkiksi Välimerellä? Purjehduskoulu Nemo tarjoaa koulutusreitin aloittelijoista kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan haltijaksi, jolla veneen vuokraus on mahdollista ympäri maailman. Nemon koulutusreitti ei tarjoa vain lupakirjaa, vaan meiltä saat myös riittävät tiedot ja taidot veneen turvalliseen kipparoitiin.

Edellytykset

 • 16 vuoden ikä
 • Voimassa oleva ryhmän 1 ajokortti tai siihen vaadittava lääkärintodistus
 • Todistus teoriaosaamisesta (Esim. Saaristo- ja rannikkolaivuri)
 • Todistus käytännön osaamisesta. Saaristopäällikkötutkinto tai korkeampi

Reitti aloittelijasta kansainvälisen huviveneenkuljettajankirjan haltijaksi:

Arvioidut harjoittelutuntimäärät ovat arvioita. Kaikki alla olevat kurssit ja harjoitukset voi viedä läpi yhdessä kesässä, mutta suosittelemme niiden läpivientiä kahden kesän aikana.

Hintaesimerkkejä:

Nemon- ja navigaatioliiton kursseilla ja omalla veneellä n. 1600 eur
Nemon- ja navigaationliiton kursseilla ja Nemon veneklubilla kahdessa vuodessa n. 4000 eur
(Yllä oleva laskelman Nemon veneklubi sisältää vapaan arkikäytön sekä yhden lomapurjehdusviikon per vuosi)

Nemon Veneklubi

Purjehtijakurssille voi tulla täysin kokemattomana ja kurssin aikana oppii miehistön jäsenen perustaitoja. Kurssin jälkeen on valmis osallistumaan purjehduksille miehistön jäsenenä.

Mikäli uusi purjehtija haluaa oppia itsenäiseksi merenkulkijaksi, on tärkeää saada riittävästi itsenäistä harjoitusta purjehtijakurssin jälkeen. Nemon veneklubin avulla purjehtija voi harjoitella itsenäisesti mm. veneen käsittelyn perustaitoja. Kun ne ovat hallussa, niin voi hyvin osallistua saaristopäällikkökurssille oppimaan navigointia ja muita päällikkötason merimiestaitoja. Itsenäisen harjoittelun lisäksi Nemon veneklubi tarjoaa jäsenille omat lomapurjehdusviikot, jäsenten yhteisiä purjehduksia ja valmennusta oman veneen omistajaksi.

Nemon veneklubi mahdollistaa itsenäisen purjehdusharjoittelun sekä valmentaa oman veneen omistajaksi. 

S/y Nemo klubivene

Klubiveneenä toimii Nemo Sailingin Sunwind 27-mallinen koulutus- ja retkivene s/y Nemo.

Vene on merikelpoinen ja turvallinen kölivene, joka soveltuu ihanteellisesti ensiveneeksi. Veneessä on kaikki samat toiminnallisuudet kuin isommissa avomeriveneissä, mutta pienemmässä ja helpommin käsiteltävissä kooissa.

Retkeilyä varten veneessä on mm. 5 makuupaikkaa, jääkaappi, liesi, maasähkö sekä septi-WC.

Sunwind 27 on ihanteellinen ensivene, jolla jäsenet pääsevät harjoittelemaan itsenäisesti purjehtimista.

Veneklubin toimintaperiaate

Veneklubin toimintaperiaate vastaa kimppaveneilyä ilman ylläpitovelvollisuutta, koska veneellä on kokenut veneisäntä, joka pitää veneen kunnossa ja opastaa veneen käytössä tarvittaessa.

Veneklubin vuosijäsenyys sisältää vapaan arkikäytön sekä yhden lomaviikon, jolloin vene on kokonaan jäsenen käytössä retkipurjehdusta varten. Lisäksi voi varata lisälomaviikkoja sekä viikonloppupurjehduksia.

Veneklubin jäsenyys on tarkoitettu useampi vuotiseksi ja monesti oman veneen hankintaan ei tarvitse edes ryhtyä, mikäli veneklubin vene täyttää omat tarpeet.

Veneessä on 5 makuupaikkaa ja venettä voi käyttää myös omiin lomapurjehduksiin.

Veneklubiin otetaan maksimissaan 10 jäsentä per vene. Tavoitteena on, että jokaiselle jää vähintään 100 tuntia veneen käyttöaikaa kesässä.

Veneklubilaiset voivat sopia myös yhteisiä purjehduksia, jolloin ryhmän osaaminen yhdistyy, veneaika lisääntyy ja harjoituksista tulee entistä antoisampia.

Veneklubin avulla on mahdollisuus oppia myös veneen omistamiseen liittyviä huolto- ja ylläpitotöitä, mistä järjestetään erillisiä kursseja sekä työharjoittelua veneellä aina klubin huoltosertifiointeihin asti.

Veneklubiin liittyminen ja hinnoittelu

Liittymisen esivaatimuksena on Poryn purjehtijakurssi tai vastaavat tiedot ja taidot.

Veneklubin aloituspakettiin kuuluu liittymismaksu, käyttökoulutus, vuosimaksu sekä vakuudet. Käyttökoulutuksessa tutustutaan veneen toimintaan, sääennusteiden seurantaan sekä purjehdusalueeseen siten, että koulutuksen jälkeen klubilainen on valmis itsenäiseen harjoitteluun.

PalveluHinta (sis. ALV)Selite
Liittymismaksu720 €Sisältää klubin jäsenyyden ja veneen käyttökoulutuksen.
Vuosimaksu1140 €Vapaa arkikäyttö ja lomaviikko
Viikonloppu312 €La 0900 – su 2100
Lisälomaviikko792 €Ma 0900 – su 2100
Vakuus2000 €Palautetaan jäsenyyden loppuessa

Ensimmäisen vuoden maksu on: Liittymismaksu ja vuosimaksu = 1860 € + vakuus. Seuraavina vuosina maksetaan pelkkä vuosimaksu.

PURJEHDUSKOULU NEMO

Purjehduskoulu Nemo on Purjehduksenopettajat Ry (PORY) auktorisoima purjehduskoulu Helsingissä. Kotisatamamme on HSK:n satama Lauttasaaressa. Tavoitteemme on kouluttaa osaamista, turvallisuutta ja merten kunnioitusta arvostavia purjehtijoita.

Tavoittelit sitten osaavan miehistön jäsenen taitoja tai unelmanasi on pitkä retkipurjehdus tai jopa maailmanympäripurjehdus, niin me autamme sinua pääsemään tavoitteeseesi.

Tarjoamme mm.

 • purjehduskursseja
 • retkipurjehduksia
 • veneklubia itsenäiseen purjehdusharjoitteluun
 • koulutusta huviveneenkuljettajankirjan haltijaksi

MILLAINEN ON OMA REITTISI PURJEHTIJANA?

Haluatko kokeilla onko purjehdus sinua varten? Lähde kanssamme ilta- ja retkipurjehduksille.

Haluatko osaavaksi miehistön jäseneksi? Tule purjehtijakurssillemme ja kartuta osaamistasi retki- ja matkapurjehduksilla

Tähyiletkö jo pidemmälle, lämpimiin vesiin, valtamerille, omaan veneeseen, veneen vuokraamiseen? Tarvitsetko suunnitelmiesi toteuttamiseen kansainvälistä huviveneen kuljettajakirjaa?

Purjehtijareitti kuvaa osaavan miehistönjäsenen mahdollista reittiä ja päällikköreitti kuvaa itsenäisen kipparin mahdollista reittiä purjehdusopin tiellä.

Jos sinulla on jo riittävästi veneilytaitoja ja navigointiosaamista, voit myös osallistua suoraan saaristo- tai rannikkopäällikkötutkintoon.

Opastamme sinua valitsemallasi reitillä ja järjestämme sinulle mahdollisuuksia niin teoria- kuin käytännön kursseille sekä tutkintoihin.

Ehkä haluat kerätä kokemusta ja jatkaa purjeveneen miehistössä, osallistua kilpapurjehdukseen, purjehtia valtamerilläkin miehistönjäsenenä. Et silloin välttämättä tarvitse tutkintoja ja lupakirjoja, mutta taitojesi kehittämisestä on hyötyä sinulle ja muulle miehistölle. Järjestämme mahdollisuuksia veneenkäsittelyn treenaamiseen, navigointitaitojesi vahvistamiseen käytännössä, veneen turvalliseen käsittelyyn satamassa. 

Harjoiteltavia osa-alueita löytyy ehkä loppuelämäksi: veneen huoltotoimenpiteet, purjeiden trimmaus, spinnun käsittely, tutkan käyttö, ongelma- ja hätätilanteisiin valmistautuminen, miehistön hyvä vuorovaikutus, veneen muonittaminen, säiden ennakointi, ympäristön huomioiminen. 

Minkä reitin sinä valitset? Kiinnostuitko?